La grip ja és aquí! Que hem de fer? Consells des del CAP Rio de Janeiro

Ja tenim aquí l’epidèmia, però no cal estressar-se!

Que és la grip? És una malaltia aguda, causada per un virus que malgrat l’afectació de tot el cos i el malament que ens trobem pot ser considerada lleu, excepte en alguns casos especials.

Quins són aquests casos? La gent molt gran, pacients amb malalties cròniques com ara la diabetis, les cardíaques i les respiratòries com l’asma o la bronquitis crònica i aquelles que afecten el sistema immunològic.
També és més perillosa en nadons, els nens petits i les embarassades.

Que fem? Primer de tot intentar prevenir-la amb la vacuna, sobretot en aquests grups de més risc i les persones que hi estan en contacte (familiars, cuidadors). La vacuna de la grip és efectiva i segura i serveix com a prevenció de les complicacions que poden aparèixer després de l’episodi de grip. Consulteu els professionals del CAP que us poden informar.

Que fem en epidèmia? Rentar-nos les mans tot sovint, ventilar bé les estances per evitar contagiar a la família o las company, tossir cobrint-nos la boca amb un mocador o amb la part interna del braç i evitar el contacte amb les persones de més risc.

Que fem si la tenim? La grip arriba de cop. Febre alta, malestar general, tos i dolor muscular a tot el cos fins i tot els ulls. El que s’anomena “trancazo”. Dura amb intensitat uns tres dies i després va millorant, arribant a la setmana o 10 dies per la recuperació complerta.

Cal quedar-se a casa, prendre molts líquids i medicaments per baixar la febre i millorar el dolor. Inicialment Paracetamol que caldrà prendre el temps que ens durin els símptomes. No calen antibiòtics. En cas de complicacions  els prescriurà el metge.

Com sabem si se’ns complica? Quan apareguin altres símptomes com ofeg, peus inflats o qualsevol altre poc habitual, vigilant molt els grups de risc.

 

Quan demanem visita?
Hem de tenir en compte que les sales d’espera dels Centres sanitaris són una font important de contagi, així doncs cal evitar visites si no són imprescindibles.
Podem trucar per telèfon al 061 CatSalut respon:

http://sem.gencat.cat/es/061CatSalutRespon/

On els professionals ens indicaran quina és la millor opció per la nostra situació o al CAP que també ens resoldran el dubtes. Aquestes són millors opcions que anar a Urgències a l’Hospital, ja que majoritàriament la grip es pot resoldre a casa amb ajut dels serveis sanitaris.

També podem consultar el Canal Salut de la Generalitat:

http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/g/grip/grip/

Ja tenim la grip aquí, però ara la coneixem millor. L’epidèmia dura 3 o 4 setmanes i marxa. Deixa-la passar!!

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en comunitària, Consells, General, infermeria, Medicina de Familia, Notícies i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s